top of page
  • Younes Douari

Hoe memes VC aan het overnemen zijn


Waar de investeringswereld vroeger gedomineerd werd door oude mannen in pak opererend vanuit ivoren torens of zweterige trading floors, is er in de afgelopen jaren een nieuwe trend ontstaan die het investeringslandschap stukje bij beetje aan het transformeren is: memes.


Memes zijn al een decennia lang onderdeel van mainstream online cultuur, maar ook in de investeringswereld kan je er niet meer omheen. Voor VCs en portfolio managers zijn memes een belangrijk communicatiemiddel geworden om relevant te blijven binnen de Start-Up scene. “Geen memes, geen deal flow” zeg ik altijd. Daarom dit ultrakorte blogje om VCs, Porfolio Managers (en geïnteresseerde boomers) up to speed te krijgen.


Meme Stocks 👻📈💸


Het goedkope kapitaal tijdens de corona crisis zorgden voor veel nieuwe asset classes op de markt gebaseerd op online cultuur van de thuiswerkende (en verveelde) millennials die op twitter en reddit fora met elkaar afspraken om totaal waardeloze aandeelbewijzen of crypto coins te hypen. Zo werden de eerste “meme-stocks” geboren.


Een paar ludieke voorbeelden waren de pump en dump acties rond GameStop, een fysieke game winkel wiens aandeel al jaren rond de 1$ handelde. Het aandeel schoot opeens naar de 80$ door activistische meme stock traders.


Ook memecoins (cryptomunten rondom memes) werden een hype. Zo deed Elon Musk ook een duit in het zakje met Dodgecoin. De Amerikaanse SEC (autoriteit financiële markten) vond het maar niks en gaf Elon een waarschuwing (zouden ze eens vaker moeten doen misschien?) Ps. de memecoins heten nu #shitcoins. Iets met bubbel en gebakken lucht.


Memes & VC 🤝💰


Deze nieuwe cultuur binnen de bredere investment industry sijpelde ook door naar Venture Capital. VC’s en Start-Ups konden immers niet achterlopen met de hype en moesten bijbenen.


Vanuit VC’s is het simpel: de adoptie van meme cultuur betekent dat ze relevant blijven binnen de jonge Start-Up scene. Dit zorgt soms voor ludieke taferelen. Zo huren sommige VC’s funds dure ghostwriters om plaatjes te maken en uit te sturen op het internet (lees:

twitter).


Voor Start-Ups en Founders geldt hetzelfde: om relevant te blijven moet je viraal gaan en memes zijn de way to go.

Of het nou gaat om je application bij de YC combinator alvast onder de aandacht te krijgen, je market validation sessie in de kroeg op vrijdagavond met je vrienden illuster bij te zetten, of hoe je als founder in Stealth Mode VC’s probeert te ontwijken (en stiekem daarmee FOMO probeert te creëren).The bottom line is: meme culture is here to stay.Elke VC / portfolio manager / analyst én Start-Up founder doet zichzelf een plezier door deze nieuwe cultuur te adopteren. Om je hierbij een handje te helpen heb ik hieronder een overzicht van 5 accounts/kanalen beschreven die een mooi inkijkje geven in deze wereld. ⬇️⬇️⬇️


Litquidity ⚡️ Litquidity is gestart door een investment banker turned full time memer. Beheerder van de zeer populaire an instagram en twitter kanalen. Naast de social media kanalen opereert “Lit” ook als angel investor.

Praying for Exits 🤝 De anonieme beheerder van Exits Capital is sinds 2022 ook een VC die investeert in Seed / Series A. Begonnen als meme account waar hij (of zij (of they/them)) als insider de VC industry met veel humor en kritiek in het zonnetje zet.


Venturekaepital 💸💸💸 Series Ayyy (😂) meme account.


Mooie screenshots van VCs die net wat te vol van zichzelf zijn.


Twitter Parady account die goed geïnformeerd is op de actualiteit rondom the markets en investments.


Have fun and happy deal hunting / venture building! 💪🏼

243 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page